Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

2023-01-05

SPB: jó beszállási lehetőségeket kínálnak a smart home iparág tőzsdei szereplői

Várhatóan még az idén a BÉT-en is megjelenhet az első okosotthon-cég

 

Budapest, 2022. november 24. – Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll. Az okosotthonok piaca a becslések szerint globálisan 115,67 milliárd amerikai dolláros árbevételt termel 2022-ben – amelyből az európai piac idén körülbelül 29,1 milliárd dollárt tesz ki –, ráadásul világviszonylatban a piac mérete az előrejelzések szerint 2024-re 155,82 milliárd dollárra nőhet - hívja fel a figyelmet az SPB Befektetési Zrt. portfóliómenedzsere.

Az energiaválság és az 5G is hajtja az okosotthon-piacot

2020-ban világszerte a háztartások 10,7 százaléka számított okosotthonnak, ez az arány globálisan 19 százalékra nőhet 2024-re. Az okosotthonok terjedését gyorsítja a jelenlegi energiaválság, ugyanis a háztartások hűtésének, fűtésének, árnyékolásának vagy vízfogyasztásának okosítása révén akár 15-20 százalékkal is csökkenthető egy ingatlan energiafelhasználása. Az SPB Befektetési Zrt. szakértői szerint az iparág bővülését támogatja az 5G hálózatok megjelenése is, mivel a vezeték nélküli technológia ötödik generációja akár ötvenszer gyorsabb sebesség elérésére is képes lehet, mint a 4G, így az otthoni okoseszközök képesek lesznek kapcsolódni más adatigényes alkalmazásokhoz, például az okosváros-technológiákhoz vagy az önvezető autókhoz.

Jó beszállási lehetőséget kínálnak a smart home cégek

A smart home iparágon belül is lendületes növekedés előtt állnak a különböző gyártók IoT hardvereinek és szoftveres vezérléseinek integrálására öntanuló rendszereket fejlesztő cégek. Ezen integrátorok közé tartozik az Alarm.com, a Vivint Smart Home, a Resideo Technologies vagy a magyar Chameleon Smart Home Zrt. is.

Az Alarm.com legutóbbi jelentése szerint a cég bevételei 12,4 százalékkal bővültek, ráadásul a vállalat 35,4 százalékkal növelte az egy részvényre jutó adózott profitját az idei harmadik negyedévben, szemben az S&P 500 cégeinek 2,2 százalékos átlagával. A Vivint Smart Home utolsó jelentése szerint a cég bevételei 13,6 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben, ráadásul az EBITDA értéke 36,9 millióról 195,5 millió dollárra nőtt ugyanezen időszakban. Mivel a cég a növekedés korai fázisában van, ezért még veszteséges, azonban a legutóbbi negyedévben jelentősen csökkentette vesztesége mértékét, ami köszönhető ügyfélállománya 4,2 százalékos, azaz 1,9 milliós bővülésének is. A Resideo Technologies árbevétele 8,2 százalékkal növekedett, és a cég EBITDA-ja 19,24 százalékkal erősödött a harmadik negyedévben - emeli ki az SPB Befektetési Zrt.

Az említett cégek fundamentumai jól mutatják, hogy az iparág folyamatos fejlődésben van, létező igényeket elégít ki, és egyre inkább nélkülözhetetlenné váló megoldásokat fejleszt. Ráadásul az iparág fejlődése várhatóan még abban az esetben is folyamatos lesz, ha az építőipar esetleg lassulást mutat majd, tekintettel arra, hogy az új építésű – lakáscélú, szolgáltató vagy ipari – ingatlanok növekvő része számít okosnak, miközben a használt ingatlanok felokosítása is egyre elterjedtebb.

A smart home megatrend hosszú távú üzleti kilátásai ellenére az iparág integrátorainak részvényárfolyamai – a kisebb méretű techcégek többségéhez hasonlóan – a piaci átlaghoz képest jelentősen leértékelődtek idén. „Éppen ezért az egységnyi profitra jutó ár, vagyis a P/E vagy az EV/EBITDA mutatók alapján kifejezetten jó vételi lehetőségek alakultak ki a szektor részvényei esetében. Ha az iparág megkerülhetetlen szereplőinek számító integrátorok jelenlegi árfolyamai mellett a jövőbeli kilátásaikat, továbbá az S&P 500 átlagához képest az EV/EBITDA, valamint az előremutató P/E rátájukat is megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy igen kedvező árakon szállhatunk be egy olyan szektorba, amely a jövő egyik meghatározó megatrendje” - mondja Zakár Tivadar, az SPB Befektetési Zrt. portfóliómenedzsere.

SMART HOME INTEGRÁTOR CÉGEK PIACI ÁRAZÁSA

Az adatok dimenzió nélküli viszonyszámok

Név

Ticker

P/E*

P/E 

 EV/EBITDA**

 EV/EBITDA

 (aktuális, ttm)

 (előretekintő 2023.12.) ***

 (aktuális, ttm)

 (előretekintő 2023.12.) ***

Alarm.com

ALRM

56,04

38,2

29,7

17,03

Vivint Smart Home Inc

VVNT

 -

-

96,68

5,93

Resideo Technologies Inc

REZI

7,58

7,85

6,07

4,73

Átlag

 

31,81

23,03

44,15

9,23

S&P500 

 

18,25

17,2

12,25

18,85

Forrás: investors.alarm.cominvestors.vivint.cominvestor.resideo.comseekingalpha.combloomberg.com

* az aktuális (2022.11.20.) árfolyam és az egy részvényre jutó adózott eredmény hányadosa, ** vállalati érték és amortizációval növelt operatív eredmény hányadosa, *** az adott mutatókra vonatkozó egy évre előretekintő piaci konszenzus

 

Még az idei évben a BÉT-en is megjelenhet az első okosotthon-cég

A 2017-ben alapított magyar Chameleon Smart Home Zrt. a világon elsőként fejlesztett az okosotthont az okostársasházzal és az okosvárossal összekapcsoló, felhőalapú applikációt, amelyet 2021-ben a Dubaji Világkiállításon mutatott be. A Chameleon által fejlesztett platformfüggetlen okosotthon-rendszert már több mint ezer társasházi lakásban és közel ötszáz családi házban használják Magyarországon, ám a cég megoldásai már Szerbiában, Romániában és Németországban is elérhetőek. A Chameleon idén Kanadában folytatta terjeszkedését, és 2024 végéig több mint ezer torontói lakásban helyezi működésbe az otthonok okoseszközeinek irányítására, valamint a társasházi funkciók és szolgáltatások vezérlésére egyaránt alkalmas rendszerét. A tervek szerint a Chameleon részvényei a hazai középvállatok tőzsdei megjelenését elősegítő Mentor Program keretein belül 2022-ben regisztrálásra kerülhetnek a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán.

 

További információ:                 Szíjj Miklós                   Mobil: +36 30 932 9835

 

A fenti marketing közlemény kereskedelmi kommunikációs eszköz, nem minősül ajánlatnak, befektetési szolgáltatásnak vagy azt kiegészítő tevékenységnek, befektetési, pénzügyi vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsnak, pénzügyi vagy befektetési elemzésnek. A fent említett értékpapírok megvásárlása kockázatos, a befektetett tőke elvesztésével járhat, a pozitív hozam lehetősége bizonytalan, a hozamra vonatkozó prognózis nem tekinthető ígéretnek vagy vállalásnak. A fenti információ nem teljes körű, az semmi esetre sem elegendő a befektetésről szóló döntés meghozatalához. Amennyiben Önnek ilyen célja van, nyomatékosan javasoljuk a megfelelően felkészült és tapasztalt, engedéllyel rendelkező szakértő szolgáltató igénybe vételét. A fenti információ nem helyettesíti a befektetést megelőző alkalmasság- illetve megfelelés értékelést, tájékoztatást és kockázatfeltárást. A legteljesebb körben és mélységben kizárjuk a felelősségünket a fenti információ felhasználásából, a fentiek hibájából vagy hiányosságából eredő vagy azzal akár csak közvetetten is kapcsolatban álló károkért, elmaradt haszonért, veszteségért, meghiúsult üzleti, gazdasági, pénzügyi várakozásokért, költségekért stb. A dokumentum nem ajánl pénzügyi eszközre vagy annak kibocsátójára vonatkozó befektetési stratégiát és nem prognosztizál az ilyen eszközök jelenlegi vagy jövőbeni értékére vagy árára vonatkozó véleményt sem. A dokumentum nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás. Az adatok a múltra vonatkoznak és a múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli eredményeknek. A devizában kifejezett adatok esetében a megtérülés növekedhet vagy csökkenhet az árfolyamingadozások következtében.


Ajánlott bejegyzések