Weboldalunk sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
A nemzetközi terjeszkedés fontos lépése a magyar tőzsdei jelenlét

A nemzetközi terjeszkedés fontos lépése a magyar tőzsdei jelenlét

A Chameleon története hasonlóan indult más startupokéhoz. Volt egy ötlet, látszott egy piaci rés és volt néhány ember, akik hittek benne, hogy erre szükség van és lesz is hosszú távon.

De már akkor volt egy jelentős különbség. A cég alapítója és vezetője, Szarvas Péter számos előző vállalkozás és startup megalapítása után elhatározta, hogy világcéget épít a Chameleonból. Egy olyan vállalatot, amely több kontinensen nyújt okosotthon-megoldásokat ügyfeleinek, legyen szó új építésű vagy használt ingatlanról, vagy akár egy több száz lakásos társasházról.

Ahogy jöttek a sikerek, az újabb és újabb fejlesztések és befektetések, egyre világosabbá vált, hogy a cél eléréséhez biztosan szükség lesz egy bátor lépésre: tőzsdére kell vinni a céget!

2023. február 2-án Szarvas Péter megkongatta a BÉT csengőjét, ezzel elérhetővé váltak a cég papírjai a Magyar Értéktőzsde Xtend platformján. Ennek kapcsán kérdeztük az alapítót az ide vezető útról és a jövőbeli tervekről.

Mióta készülsz arra, hogy tőzsdére viszed a Chameleont?

Sokszor elképzeltem azt a pillanatot, amikor megkongatom a tőzsdei harangot, és ezt február elején meg is tehettem. Ez a pillanat meghatározó minden vállalat életében, hiszen egy  komoly  fejlődési szint elérését jelenti, amely lehetőségek sorát nyitja meg. Egy ilyen hatalmas ugrás lehetővé teszi számunkra is a gyors növekedést, skálázódást és a nemzetközi terjeszkedést. Mindezek mellett segíti az átlátható, professzionális működést. Új, szakmai szempontok szerint felépített  menedzsmentünk is ennek a szervezeti fejlődésnek egy jó példája.

Miért a tőzsde jelentette számodra a megoldást?

A Chameleonnál már a kezdetektől abban hittünk, és azért dolgoztunk, hogy szakmailag önállóan tudjunk egy kiváló céget és innovatív terméket létrehozni. Nem volt célunk, hogy egy jelentős piaci szereplő felvásároljon bennünket, ahogy az általában a startupoknál szokás. Végig azt gondoltuk, hogy a tőzsdére lépés egyfajta katalizátora lehet a növekedésünknek, önállóságunk, függetlenségünk megörzésének.

A tőszde ugródeszkát jelent a nemzetközi terjeszkedéshez?

Kezdetektől komoly nemzetközi terjeszkedés volt startégiánk alapja. A piacok felmérésekor felismertük, hogy nagyon másként tekint egy amerikai vagy ázsiai partner egy tőzsdei cégre. Először a környező országokat céloztuk meg, mára Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban vagyunk jelen. Az igazán jelentős ugrást viszont a kanadai piacra lépésünk jelentette, amely egy teljesen más dimenziót jelent Közép-Európához képest. A tengerentúli terjeszkedéshez nélkülözhetetlen volt a tőzsdei jelenlét, hiszen a szakmai kompetenciáinkon túl, ez is bizalomépítő tényezőnek számít a partnereknél.

Hosszú utat tett meg a Chameleon, hogy a BÉT Xtend portfóliójában debütálhasson,  kik voltak partnerek ebben?  

Mivel egy startup esetében nem kézenfekvő, hogy a tőzsdére lépjen, olyan partnert kellett találnunk, aki támogat ebben bennünket.A tőzsdéig hosszú utat tettünk meg, amelybenben a SPB Befeketetési Zrt. és a GFS Consulting is támogatott bennünket. A Hiventures-szel már korábban is jó kapcsolatot ápoltunk, ennek az együttműködésnek  a gyümölcse lett sikeres tőzsdei debütálásunk a BÉT Xtend portfóliójában.



 

Mi a következő cél a tőzsdére lépést követően?

A BÉT Xtendre való kilépés csak az első lépcsőfokot jelenti számunkra. A hazai piac elsőszámú szereplőjeként szeretnénk más tőzsdéken is megjelenni, a kanadai modellhez hasonló befektetőket találni, például a Közel-Keleten. Ez a következő lépés új források bevonásának lehetőségét teremtheti meg, másrészt így új, óriási piacok nyílnak meg innovatív termékeink értékesítése előtt.

A Chameleon „rendszerfüggetlen okos otthon-szakértő”. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az időjáráshoz, az életritmusodhoz és a hangulatodhoz alkalmazkodik, hanem a következő generációs rendszerekhez is. Mert egy strapabíró, rugalmas alapinfrastruktúrát ad, amihez bármelyik gyártó termékét hozzákapcsolhatod - bármikor.
chameleon-okosotthon-logo.webp side_pic.png FEDEZD FEL AZ OKOS OTTHONT